Top
Olfactorisch geheugen

Reuk is van nature je sterkste zintuig. Dit wordt vaak vergeten omdat iets wat je hoort of ziet makkelijker te beschrijven is.

Je reukzin helpt je dus met het proeven van eten en drinken. Binnen het dierenrijk is reukzin erg belangrijk, een prachtig voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld met kalveren en welpjes waarbij reukzin hun helpt hun eigen moeder te kunnen herkennen.

Een duidelijke functie die wij in deze blog bespreken is geur en je herinnering. Wij als mens hebben namelijk een olfactorisch geheugen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld gebeurtenissen vanuit je jeugd herinneren. Bijvoorbeeld ik heb iemand leren kennen die elke zondag met haar hele familie, bij opa en oma groentesoep eten. Zodra zij de geur van een maggiplant ruikt, denkt ze direct aan die tijd.
Maar hetzelfde geldt voor bepaalde parfum. Wij hebben erg vaak gehoord dat iemand vroeger zo’n fijne vakantie had en daar elke keer hetzelfde geurtje droeg. Die fijne herinnering zit nu gekoppeld aan die geur.

Dit kan natuurlijk in positieve en negatieve zin. Een bepaalde geur kan ook gekoppeld zijn aan een minder leuke herinnering waardoor je vaak ziet dat iemand die geur voor altijd het liefste mijdt. Het komt er kortom op neer dat geur een belangrijk onderdeel is van het menselijk lichaam en je gemoedstoestand.

Dit is ook reden waarom het zo belangrijk is om een geur uit te zoeken die goed bij je past. Elke keer dat je je parfum op spuit kan zorgen voor een vrolijk begin van de dag.

v

Het eerste hervulbare parfum concept.