Top

Een bekende geurnoot die erg populair is op dit moment is agarhout. Nu komt je dit misschien niet bekend voor maar deze houtsoort wordt ook wel oud (uitgesproken als “oet”), ood, adelaarshout of oudh genoemd. Het Adelaarshout is een natuurproduct en is afkomstig van de Aquilaria Agallocha boom. In gezonde toestand heeft de kern van deze boom een lichte kleur en is geurloos. Het is echter een schimmel genaamd “ascomecyten” die ervoor zorgt dat deze boom een donkere hars (oleoresin) gaat aanmaken die het hout uiteindelijk gaat omsluiten.

Ondanks dat agar voor vele mensen nieuw klinkt is dit echter een geurproduct wat al decennialang is verschillende culturen gebruikt wordt voor bepaalde rituelen. Gezien deze boom zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië, is het ook hier waar agar in de geschiedenis vaak beschreven wordt. Het werd vaak gebruikt als wierook en uiteindelijk als onderdeel van parfums. Ook werd het gebruikt in medicijnen. In het oude China werd het toegepast om bloed en lymfecirculatie te bevorderen en slechte Chi te verwijderen.

Het harsachtige hout van de Aquilaria boom wordt in vele culturen geprezen om haar unieke geur. Het wordt gebruikt voor wierook en parfum. Agarhout is een zeer dure houtsoort omdat het zeldzaam is

Agarhout heeft een warme en rustgevende geur. Het is erg uniek en erg kostbaar. Het behoort dan ook tot de top 5 van de duurste etherische oliën. Het is ook mogelijk om het hout zelf te kopen. Agar is verkrijgbaar in verschillende gradaties. De meest bekende zijn de Float of Sink kwaliteit. Float betekend dat dit hout zou drijven wanneer je dit in water doet. Dit komt door de oliën die dit hout bevat. De Sink kwaliteit is echter de duurste variant. Dit hout zakt naar de bodem doordat het zware essentiële oliën bevat. Deze olie wordt door middel van stoomdistillatie onttrokken.

Agar is in de hedendaagse parfumwereld niet meer weg te denken. Veel parfumhuizen hebben inmiddels hun “ode” aan deze heerlijk geurende olie uitgebracht door een parfum te maken waarin ze in de naam van het parfum duidelijk “oud” noemen. Ook binnen ons TapParfum assortiment hebben wij een aantal parfums waarin wij agar (oud) de hoofdrol laten spelen. Enkele van deze parfums zijn.

LE145 : Dit is een klassiek herenparfum die naast te warme tonen van agarhout ook frisse tonen van bergamot bevat.

TN008 : Dit unisex parfum is duidelijk houtachtig. De geurnoten die hierin naar voren komen zijn, naast agar ook rozenhout en sandelhout.

TN020 : Wederom een unisex parfum. Dit parfum geeft een fris groene benadering op agar. De wierook zorgt voor warmte en de cannabis en groene tonen zorgen voor de frisse tint.

Agarhout Wetenswaardigheden

✓ Landen waar de Aquilaria boom voorkomt zijn Indonesië, Maleisië, Thailand, Vietnam, Laos, Bangladesh, Pakistan, Cambodja, China en Myanmar.
✓ Het geurige agar wordt al meer dan tweeduizend jaar gebruikt als wierook bij traditionele heilige vieringen door boeddhisten, hindoes en moslims.
✓ In bijbelse boeken zoals Numeri en Psalmen wordt het gebruik van agarhout in parfums al beschreven.
✓ Een liter agarhout olie kosten in 2007 gemiddeld $ 12.000.
Agarhout wordt steeds zeldzamer. Vanaf 1 juli 1975 staat agarhout op de lijst Conventie op Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) vermeld voor Bescherming bedreigde dier- en plantensoorten.

v

Het eerste hervulbare parfum concept.